VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (2022)

Klik hier voor een samenvatting van het artikel VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (1)

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (2)Hoe werkt een VPN-verbinding: een korte samenvatting

Een Virtual Private Network (VPN) versleutelt je data en zendt deze via een beveiligde tunnel het internet op. Wanneer je online informatie opvraagt, zoals bij het bezoeken van een website, versleutelt de VPN deze informatie. Via de VPN-server komt alle data weer aan op jouw computer of smartphone, waar het vervolgens ontsleuteld wordt. Stapsgewijs ziet dit er zo uit:

 1. Een VPN versleutelt je internetverkeer en stuurt jouw data over een versleutelde verbinding naar de VPN-server.
 2. Deze server pakt de data uit, zodat de informatie leesbaar wordt, en stuurt het door naar de website die je bezoekt.
 3. De reactie van de website wordt naar de VPN-server gestuurd, waar de data weer wordt versleuteld.
 4. De versleutelde reactie wordt via de beveiligde verbinding naar jou gestuurd.
 5. De VPN-software op jouw apparaat ontsleutelt de reactie, waardoor jij het kunt bekijken.

Of dit proces snel of langzaam gebeurt en of de versleuteling echt wel goed is, hangt af van de VPN-provider die je gebruikt. Voor de beste combinatie van snelheid en veiligheid raden wij NordVPN aan.

NordVPN

Actie

Tijdelijk €2.89 per maand bij een 2-jarig abonnement

Bezoek NordVPN

(Video) Wat is een VPN en hoe werkt een VPN-verbinding precies? [Heldere uitleg]

Wil je meer details over de werking van een VPN? Lees dan de rest van het artikel. We bespreken bovendien hoe je VPN-software installeert op verschillende besturingssystemen en de diverse beveiligingsprotocollen die de diensten gebruiken.

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (4)

Een VPN (Virtual Private Network) geeft een gebruiker beveiligde en anonieme toegang tot een netwerk. Hierdoor is jouw internetverbinding veiliger. Net zoals een firewall de gegevens op je computer beschermt, beschermt een VPN je gegevens online.

Een VPN-verbinding werkt op de achtergrond en verandert dus niks in het gebruik van de computer of smartphone. Een VPN versleutelt al je internetverkeer waardoor andere partijen (zoals hackers, overheden, internetproviders, websites en je werkgever) niet meer kunnen zien waar jij mee bezig bent op het internet.

Daarnaast wordt het internetverkeer via de VPN-server omgeleid waardoor je locatie wordt verborgen. Het gebruik van een VPN biedt veel voordelen. Het zorgt voor een beveiligde verbinding en het stelt je in staat om anoniem bestanden te downloaden en geografische blokkades te omzeilen. Ook helpt een VPN jou om veilig te blijven op openbare wifi netwerken.

In dit artikel bespreken we gedetailleerd hoe een VPN precies werkt. Ook geven we een aantal aanbevelingen voor goede VPN’s.

Hoe werkt het internet?

Om een VPN te begrijpen is het eerst belangrijk om basaal te begrijpen hoe het internet werkt:

 1. Als je een website wil bezoeken, doe je een aanvraag via je computer aan je router.
 2. Je router geeft deze aanvraag door aan je internetprovider.
 3. De internetprovider geeft de aanvraag door aan de website die zich bevindt op een server ergens op de wereld.
 4. Deze server stuurt vervolgens een reactie op je aanvraag terug via dezelfde weg als waar de aanvraag vandaan komt.

Een voorbeeld van een aanvraag is bijvoorbeeld het verzoek om een website te bezoeken door een webadres in te voeren. Een ander voorbeeld is een muisklik om naar een nieuwe pagina te navigeren.

Alles wat je online doet is dus in principe een reeks van verzoekjes en antwoorden. Zie het als het versturen en ontvangen van een brief. Je schrijft iets op en doet het in de brievenbus. Vervolgens zorgt PostNL dat je brief wordt bezorgd. De reactie wordt via PostNL weer terug bij jou bezorgd. Zo werkt het als het ware op internet ook.

De werking van het internet kun je ook vergelijken met het bestellen van een kast bij Ikea. Hoe deze metafoor werkt, zie je in de illustratie hieronder:

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (5)

Hoe werkt een VPN?

Wanneer je via een Virtual Private Netwerk (VPN) verbinding maakt met het internet, wordt al jouw communicatie verstuurd via een versleutelde, virtuele tunnel.

Zo werkt een VPN in de basis:

 1. VPN-software versleutelt je internetverkeer op je computer of smartphone. Elk verzoek wat je doet wordt ingepakt en er wordt een slot op gezet.
 2. Vervolgens wordt je verzoek via je router en internetprovider verstuurd naar een VPN-server.
 3. Deze VPN-server pakt je verzoek uit en stuurt het ontsleutelde internetverkeer door naar de website die je bezoekt.
 4. De reactie van de website wordt naar de VPN-server gestuurd waar de data weer wordt ingepakt.
 5. Deze versleutelde reactie wordt bezorgd aan jouw computer of device, waar de VPN-software de reactie weer uitpakt en toont.

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (6)

De versleuteling is natuurlijk niet een echt wachtwoord met een slot. Jouw verzoek wordt middels een complexe encryptiemethode omgevormd tot een soort onleesbare reeks van letters en cijfers. Hierdoor kan niemand die tussen jou en de VPN-server zit, zien waar het verzoek vandaan komt, wie het verzoek heeft gedaan en waar het naartoe gaat.

Een VPN verandert je IP-adres en maskeert je locatie. Alleen de gegevens van de VPN-server zijn zichtbaar. Als je bijvoorbeeld verbinding maakt met een server in de Verenigde Staten, krijg je een Amerikaans IP-adres van de VPN-server. Dit Amerikaanse IP-adres kun je gebruiken om in Nederland naar het uitgebreide aanbod aan series en films te kijken van de Amerikaanse Netflix.

Alles wat je doet via het internet, kan versleuteld kan worden. Denk aan e-mails versturen, websites bezoeken, videogames spelen of zelfs het streamen van online video’s. Deze encryptie zorgt er ook voor dat je volledig anoniem bent op het internet. Het enige wat anderen kunnen achterhalen zijn de gegevens van de VPN-server, die geen persoonlijke informatie over jou bevatten.

(Video) Een VPN instellen op een router | NordVPN

Hoe je een VPN gebruikt

Om daadwerkelijk verbinding te maken met een VPN-netwerk heb je een VPN-abonnement nodig. Tegenwoordig zijn er erg veel VPN-aanbieders. Om er zeker van te zijn dat je privacy goed wordt beschermd én dat je internetverbinding niet traag wordt, is het belangrijk een abonnement te nemen bij een betrouwbare VPN-aanbieder. Een goede plek om te beginnen is ons overzicht met VPN-reviews.

Onze aanraders

Momenteel is NordVPN onze eerste keus vanwege de bewezen betrouwbaarheid. Je kunt deze VPN uitproberen met een 30-dagen geld-terug-garantie. Hiermee test je alle servers en beveiligingsmogelijkheden dus als het ware gratis uit.

 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs

Bezoek NordVPN

NordVPN is op zich al niet duur. Als je nog goedkoper uit wilt zijn zonder aan kwaliteit in te leveren, kun je terecht bij Surfshark. Ook deze provider biedt een uitgebreide geld-terug-garantie.

 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties

Bezoek Surfshark

Als je een geschikte VPN-aanbieder hebt gevonden, kun je beginnen met het opzetten van een VPN-verbinding. Volg hiervoor onderstaand stappenplan.

Een VPN-verbinding opzetten: een stappenplan

Het is erg eenvoudig om een VPN-verbinding op te zetten:

 1. Sluit een VPN-abonnement af bij een VPN-provider die voor jou geschikt lijkt.
 2. Installeer de VPN-software op het apparaat dat je wilt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone zijn.
 3. Start de VPN-software op en log in.
 4. Zet de VPN aan en kies eventueel de gewenste VPN-serverlocatie. Meestal heeft de VPN-software hier een duidelijke knop voor. Zodra de VPN aanstaat krijg je hier een melding van in de software.

Je bent nu beveiligd middels een VPN. Vanaf nu is al je internetverkeer versleuteld en kun je anoniem browsen, downloaden en mailen. Een visuele weergave van de stappen zie je in onderstaande illustratie:

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (7)

Hoe werken VPN-diensten op je computer?

Hierboven kun je lezen hoe VPN’s basaal werken en hoe je deze kunt installeren en gebruiken. Er zit echter een verschil tussen VPN’s op diverse besturingssystemen. Niet elke VPN werkt op elk besturingssysteem en soms kan het installatieproces afwijken. Hieronder bespreken we kort enkele bijzonderheden van VPN’s per besturingssysteem.

Windows

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (8)Windows is het meest gebruikte besturingssysteem voor VPN’s. Zo’n beetje elke serieuze VPN heeft software voor Windows. Windows wordt dan ook vaak gezien als ‘de standaard’ vanuit VPN’s. Bij het installeren van een VPN op een Windows computer kan het zijn dat je de VPN-software toestemming moet geven om aanpassingen te maken aan je netwerkinstellingen. Dit is nodig zodat de VPN kan worden opgezet. De standaardinstellingen van je netwerk zijn namelijk niet altijd geschikt voor VPN-verkeer.

MacOS

Naast Windows is MacOS het meest gebruikte besturingssysteem voor desktop PC’s en laptops. Het zal je dan ook niet verbazen dat de meeste VPN’s ook werken op MacOS. Het verschil tussen de werking van VPN’s op MacOS en Windows zijn minimaal. Bekijk ook ons artikel: VPN instellen op Mac.

Linux

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (9)Een VPN gebruiken op Linux is een ander verhaal. Linux is vanuit zichzelf al redelijk veilig. Ook hebben mensen die Linux gebruiken meestal al enige technische kennis. Om deze redenen hebben de meeste VPN’s geen speciale VPN-software voor het Linux besturingssysteem. Toch kun je de grote VPN-providers wel gebruiken op Linux.

(Video) Wat is een VPN en hoe werkt het?

De installatie hiervan vereist iets meer technische kennis omdat je zelf het een en ander moet instellen. Zo moet je bij de VPN-provider eerst nieuwe credentials aanmaken. Hierbij selecteer je het protocol en eventueel het land waarmee je wilt verbinden. Je krijgt vervolgens een server, een speciale username en een wachtwoord die je kunt gebruiken om verbinding te maken met het internet middels die VPN-server.

Hoe werkt een VPN op je tablet of smartphone?

VPN’s op tablet en smartphone installeren is vrij eenvoudig. De meeste VPN’s zijn namelijk gewoon beschikbaar als app. Dit betekent dat je de VPN kunt downloaden uit de App Store. Je hoeft dan alleen je accountgegevens in te voeren als je de VPN hebt opgestart. Je zou de VPN direct moeten kunnen gebruiken. Wel vraagt de VPN-app toestemming om aanpassingen te maken aan je netwerkinstellingen. Dit is nodig om de VPN-verbinding werkend te krijgen op je smartphone.

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (10)

Op Android, iOS en Windows zal de VPN je ook beveiligen als je gebruikmaakt van andere apps die internet nodig hebben. Zo zijn al je mobiele gegevens online beveiligd. Tevens zorgt een VPN voor een sterk verbeterde veiligheid als je verbinding maakt met onbeschermde of openbare wifi-netwerken. Omdat je vaker met dit soort netwerken zal verbinden op je smartphone en tablet dan op je desktop PC, is een VPN op tablet of smartphone geen overbodige luxe.

Hoe werkt een VPN op je router?

Veel VPN-providers hebben een limiet op de hoeveelheid devices die je tegelijkertijd kunt gebruiken met een VPN. Wil je dit omzeilen of wil je gemakshalve alle devices in huis laten verbinden middels VPN? Dan kun je ervoor kiezen om een VPN te installeren op je router. Je hoeft de VPN dan niet meer individueel op ieder apparaat te installeren. Elk apparaat dat gebruikmaakt van jouw router zal beveiligd zijn.

Het installeren van een VPN op je router is lastiger dan op de meeste andere devices. Je moet namelijk een speciale router hebben of je router ‘flashen. Hiermee bedoelen we het aanpassen van de firmware van je router zodat je er een VPN op kunt installeren. Hoe dit precies werkt kun je hier vinden: VPN instellen op je router. Ook is het mogelijk om een router te kopen die al eerder geflashed is. Je hoeft dan zelf alleen nog maar de VPN te installeren.

Je kunt je smartphone met VPN ook als mobiele hotspot gebruiken. Dat is in dit geval waarschijnlijk eenvoudiger. Bovendien is het mogelijk om een virtuele router te maken van je Windows computer of Mac. Ook op deze manier maak je direct makkelijk verbinding via de VPN op bijvoorbeeld je Smart tv.

VPN en veiligheid: hoe werken VPN-protocollen?

VPN’s maken gebruik van een versleutelde verbinding en gebruiken hiervoor beveiligingsprotocollen. De meeste VPN’s geven de optie om te kiezen uit verschillende protocollen. Deze VPN-protocollen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Vaak is dit een technisch verhaal waarbij het ene protocol wel een bepaalde toepassing toestaat en het ander niet. Hieronder bespreken we kort de meest voorkomende VPN-protocollen.

VPN-beveiligingsprotocollen

Veel verschillende securityprotocollen zijn ontwikkeld voorVPN’s, elk met verschillende niveaus van beveiliging en functies. Demeest voorkomende zijn:

 • OpenVPN: Dit VPN-protocol wordt het meest gebruikt. Het is een open-source protocol dat gebruikmaakt van verschillende algoritmes voor encryptie. Dit protocol kent dan ook weinig veiligheidsproblemen.
 • L2TP/IPsec: Dit is een gecombineerd protocol waarbij IPsec zorgt voor de encryptie en L2TP zorgt voor de verbinding. Wanneer OpenVPN niet beschikbaar is, is dit een goede optie.
 • IKEv2/IPsec: Dit protocol maakt snel verbinding met netwerken en wordt veel gebruikt op mobiele apparaten.
 • WireGuard: Dit relatief nieuwe protocol wordt steeds populairder. Het werkt op Linux-kernel en is bovendien erg snel.

Wat is een goede VPN-provider?

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? (11)De keuze voor een VPN-provider kan moeilijk zijn. Het aantal providers waaruit je kunt kiezen neemt bijna dagelijks toe. Helaas zit er een heleboel ‘rommel’ tussen de beschikbare providers. Hoe maak je een onderscheid tussen goede providers en slechte VPN-providers? Wij helpen je een beetje op weg en bespreken een aantal voorwaarden waar een goede VPN aan moet voldoen:

 • Het is belangrijk dat de aanbieder een goed servernetwerk heeft.
 • Het is handig als het servernetwerk verspreid is over verschillende landen, omdat ieder land weer zijn eigen voor- en nadelen heeft.
 • Het is prettig als een VPN snelle servers heeft.
 • Het is voor jouw privacy belangrijk dat de VPN-provider goed omgaat met je gegevens. Kies daarom voor een VPN die zo min mogelijk of geen logs bijhoudt. Let hier extra op bij gratis VPN’s. Veel gratis VPN’s verkopen je data of proberen malware te installeren.

Het kan lastig zijn voor consumenten om goed na te gaan welke providers het beste met hun privacy omgaan. Zoals we eerder in dit artikel bespraken, raden wij NordVPN en Surfshark aan. Deze privacy-vriendelijke VPN-providers voldoen aan al de bovenstaande voorwaarden. Je kunt deze VPN-providers eerst rustig op je gemak uitproberen door middel van de gratis proefperiode.Wil je liever een andere VPN gebruiken? Wij hebben een uitgebreide selectie aan VPN-providers getest en hebben de vijf beste VPN’s op een rijtje gezet. Heb je een goede VPN gekozen, maar loop je in het gebruik toch tegen problemen aan? Lees dan ons artikel met tips over het verhelpen van de meest voorkomende VPN-problemen.

Hoe werkt een VPN: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over de werking van een VPN? Wij helpen je graag verder. Bekijk de vragen hieronder en klik op een vraag om het antwoord te zien.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network of Virtueel Particulier Netwerk in het Nederlands. In het kort versleutelt het je data en stuurt dit via een beveiligde tunnel het internet op. Zo kunnen anderen niet meekijken en blijf je beveiligd tegen hackers.

Ook leidt de VPN je verkeer om via een zogenaamde VPN-server. Je internetverkeer krijgt daardoor een ander IP-adres mee. Hierdoor krijg je toegang tot content die normaal gesproken in jouw land geblokkeerd wordt.

Meer informatie over wat een VPN is, hoe het werkt en waarom je er een zou willen gebruiken vind je in het artikel ‘Wat is een VPN?‘.

(Video) Veiliger internetten met een VPN - Tips en Advies (Consumentenbond)

Hoe werkt een VPN-verbinding?

Een VPN versleutelt je gegevens en laat je via een beveiligde tunnel verbinding maken met het internet. Zelf gebruikmaken van een VPN is erg gemakkelijk:

 1. Sluit een abonnement af bij een betrouwbare VPN-provider.
 2. Installeer de software.
 3. Open de app en log in.
 4. Maak verbinding met een server. Dit doe je vaak al met één klik op de knop.

Een uitgebreide uitleg over de werking van VPN’s vind je in het artikel ‘Hoe werkt een VPN?’.

Wat is een goede VPN?

Een goede VPN zorgt voldoet aan deze eisen:

 • Heeft veel servers in verschillende landen.
 • Behoudt veel van je internetsnelheid.
 • Logt geen persoonlijke gegevens.
 • Beveiligt je verkeer goed.
 • Is makkelijk in gebruik.

Wij hebben veel VPN’s getest op bovenstaande punten en zijn zo tot onze lijst met top 5 beste VPN’s gekomen.

David Janssen Auteur

Cybersecurity analist

David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.

(Video) Wat is een VPN en hoe werkt het? 🔥| Voordelen & nadelen van een VPN

FAQs

VPN: hoe werkt een VPN-verbinding? ›

Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Via het VPN wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dit verbergt je IP-adres wanneer je het internet gebruikt, waardoor de locatie ervan voor iedereen onzichtbaar is.

Hoe kom ik aan een VPN-verbinding? ›

Verbinding maken met een VPN
 1. Selecteer Instellingen netwerknetwerk & internet >VPN.
 2. Selecteer naast de VPN-verbinding die u wilt gebruiken Verbinding maken.
 3. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord of andere aanmeldingsgegevens in als u hierom wordt gevraagd.

Is een VPN verstandig? ›

Je bent veiliger op het internet: de versleutelde tunnel houdt veel hackers en cybercriminelen tegen, bijvoorbeeld op openbare wifi. Je bent vrijer op het internet: doordat een VPN je een ander IP-adres geeft, krijg je toegang tot websites en online diensten die anders geblokkeerd zouden zijn.

Is het illegaal om een VPN te gebruiken? ›

In Nederland is het gebruik van een VPN volkomen legaal. Een VPN is zelfs aan te raden omdat je hierdoor anoniemer en veiliger bent online. Je kunt een VPN ook gebruiken voor illegale doeleinden zoals illegaal downloaden en hacken.

Wat is het voordeel van een VPN? ›

Een VPN zorgt ervoor dat elk wifi-netwerk waar je mee verbindt veilig wordt gemaakt. Je data wordt versleuteld, waardoor zelfs de netwerkbeheerder niks kan met de gegevens die jij verstuurt. En zelfs al mochten hackers je gegevens onderscheppen, ze kunnen hier niks mee omdat ze zijn versleuteld.

Hoe maak ik een gratis VPN verbinding? ›

De beste gratis VPN van 2022:
 1. ProtonVPN Free. Onze eerste keuze, zonder maandelijkse datalimieten. ...
 2. PrivadoVPN Free. Gratis VPN met wereldwijde servers en een flinke datalimiet. ...
 3. Hotspot Shield Free VPN. Gebruiksvriendelijke gratis VPN waarmee je meteen vertrokken bent. ...
 4. Hide.me. ...
 5. Windscribe free. ...
 6. TunnelBear. ...
 7. Speedify.
Feb 2, 2021

Hoe kan ik zien of mijn VPN werkt? ›

Controleer je IP-adres

Een goeie basistest om te zien of je VPN werkt, is om te controleren of je IP-adres is veranderd nadat je de VPN hebt ingeschakeld. Als de VPN werkt, is het IP-adres dat je van je internetprovider hebt gekregen niet meer zichtbaar. Check je IP-adres via VPN.nl.

Is een VPN het waard? ›

Een VPN is een waardevolle investering als je je online privacy en veiligheid serieus neemt. Het beschermt je tegen privacyschendingen en biedt toegang tot geblokkeerde websites. Een VPN versleutelt ook je verbinding, zodat Google, Facebook of je ISP je online activiteiten niet kunnen volgen.

Heb ik thuis een VPN nodig? ›

Heb ik een VPN nodig? Als je alleen maar thuis online gaat of buiten de deur alleen maar van je mobiele internet gebruik maakt dan hoef je je niet echt zorgen te maken en heb je niet per se een VPN nodig. Tenzij je je zorgen maakt over je privacy geldt dat ook voor de internetverbinding op je school of werk.

Is een gratis VPN veilig? ›

Alle gratis VPN's hebben beperkingen die het uiteindelijk aantrekkelijker maken om een betaalde dienst te gebruiken. De belangrijkste reden om toch een gratis VPN te (blijven) gebruiken is voor veilig internetten via openbare wifi-netwerken.

Wat is de beste gratis VPN? ›

ProtonVPN: beste gratis VPN zonder datalimiet. Hide.me: beste gratis VPN met het oog op klantenservice. Tunnelbear: beste gratis VPN als je op zoek bent naar veel serverlocaties. Atlas VPN: beste gratis VPN voor Android en iOS.

Hoe duur is een VPN? ›

VPN-aanbieders: prijzen en servers
VPN-aanbiederKosten jaar vanafKosten maand vanaf
IVPN€60€6
Mullvad€60€5
NordVPN€74,70€10,60
OVPN€60€11
13 more rows
Aug 25, 2020

Is Expressvpn legaal? ›

In Nederland is het installeren en gebruiken van een VPN volledig legaal. Sterker nog, verschillende consumentenorganisaties raden een VPN zelfs aan, omdat je hierdoor veiliger gebruikt maakt van het internet en je privacy gewaarborgd blijft.

Waarom VPN op smartphone? ›

Met een VPN kunt u de gevaren van openbare wifi-netwerken vermijden. Uw verbinding wordt versleuteld, waardoor derden niet meer kunnen zien wat u in het netwerk doet. Verwar een VPN niet met een proxyserver. Bij beide wordt uw IP-adres verborgen, maar een proxyserver maakt geen gebruik van versleuteling.

Wat is VPN op smartphone? ›

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Het komt erop neer dat deze diensten jouw internetverkeer via een andere server laten verlopen. Hierdoor maak je niet alleen anoniemer gebruik van het internet, maar je kunt ook zelf kiezen via welk land je het internetverkeer wil laten verlopen.

Wat kost VPN bij KPN? ›

Zoek een VPN-dienst die goed bij jou en je portemonnee past. Bij onze internetabonnementen bieden wij gratis KPN Veilig aan wat je helpt beschermen tegen internetgevaren zoals malware. Dit is een product in samenwerking met F-Secure. F-Secure biedt ook een VPN-dienst aan, namelijk Freedome.

Heeft Ziggo een VPN verbinding? ›

Wij bieden zelf geen VPN-diensten aan, maar jij kunt er wel gebruik van maken via je internetverbinding. Dat is best lastig, dus in deze topics helpen we je op weg om een VPN-verbinding op te zetten en leggen we uit wat hier allemaal bij komt kijken.

Is VPN Nederland betrouwbaar? ›

VPN houdt uit principe geen logs bij van haar gebruikers. Wel wordt gecheckt hoeveel verkeer de servers verwerken en hoe lang mensen gemiddeld genomen online zijn. Kortom, er is een zero-logs beleid. Positief voor klanten dus.

Wat is de beste VPN verbinding? ›

De 5 beste VPN-diensten in een oogopslag:
 • NordVPN - De beste VPN-dienst voor allroundgebruik.
 • ExpressVPN - De beste VPN voor snelheidsfanaten.
 • CyberGhost - Top VPN-provider voor gebruik bij Netflix.
 • Private Internet Access (PIA) - Een prima VPN-dienst voor een customervaring.
 • Windscribe - Beste gratis VPN-dienst.
Jun 28, 2022

Waarom doet VPN het niet? ›

Enkele veel voorkomende redenen waarom je VPN niet werkt zijn: Een defecte internetverbinding (controleer je verbinding zonder VPN). Strenge firewalls (voeg je VPN-app toe aan de toegestane verbindingen van jouw firewall). Een geblokkeerde poort (neem contact op met de klantenservice).

Wat is mijn IP-adres? ›

Om het lokale IP-adres te vinden moet je verbonden zijn met je netwerk (bovenin je scherm staat een wifi-logo). Ga naar Instellingen en druk daarna op Wifi. Druk op jouw wifi-netwerk (hier staat een vinkje voor). Achter IP-adres staat het IP-adres van jouw iPhone of iPad.

Wat betekent VPN geen verbinding? ›

Als je VPN-verbinding niet meer werkt, kan het dat je provider je verkeer op een specifieke poort blokkeert. Probeer dan je standaard poortinstellingen te wijzigen om te zien of de juiste poorten voor verbinding met een VPN openstaan. Voor verbinding met NordVPN moeten de 443 TCP en 1194 UDP-poorten open zijn.

Wat kan je doen met een VPN? ›

Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Via het VPN wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dit verbergt je IP-adres wanneer je het internet gebruikt, waardoor de locatie ervan voor iedereen onzichtbaar is.

Is VPN nodig op iPhone? ›

Wanneer het over VPN verbindingen gaat hoor je vaak dat een VPN-verbinding alleen nuttig is als je met je een iPhone, iPad of Mac gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk. Niets is echter minder waar. Ook onderweg op het mobiele netwerk of thuis is een VPN nuttig, want je identiteit wordt verborgen.

Hoe zet je je VPN uit? ›

VPN uitzetten op Android
 1. Ga naar Instellingen > Wifi & netwerk.
 2. Tik op VPN.
 3. Hier kun je de ingebouwde VPN-client op je apparaat uitschakelen en toegang krijgen tot de VPN-apps op je apparaat.
Nov 21, 2021

Is https veiliger dan VPN? ›

Bij een HTTPS-verbinding wordt alle informatie versleuteld. Alleen de verzender en de ontvanger kunnen de informatie lezen. Derde, kwaadwillende partijen, kunnen de informatie niet ontsleutelen. Daardoor is het veiliger om dit protocol te gebruiken.

Wat is de veiligste VPN? ›

1 NordVPN is de beste VPN overall
 • OpenVPN met AES-256-GCM-encryptie, IKEv2/IPSec, NordLynx (WireGuard)
 • Houdt geen logs bij.
 • Maximaal zes apparaten.
 • Windows, macOS, Linux, Android, iOS, routers, Android TV, Chrome en Firefox.
 • 5.526 servers in 59 landen, alle fysiek (géén virtuele servers)
Jun 30, 2022

Welk land kiezen voor VPN? ›

Afhankelijk van wat je online doet, kan het goed zijn om verbinding te maken met een VPN-server in een specifiek land. Voor internetvrijheid is IJsland een goede keuze. Maak verbinding met een VPN-server in IJsland voor anoniemer online browsen.

Wat kost een ExpressVPN abonnement? ›

ExpressVPN biedt drie soorten abonnementen. Een abonnement kost $8.32 per maand voor een abonnement van 12 maanden, $9.99 per maand voor een abonnement van 6 maanden en $12.95 per maand voor een abonnement van 1 maand.

Is streaming illegaal in Nederland? ›

De EU-rechter besloot in 2014 dat illegale downloads per direct verboden moesten worden. Wat zijn nu de regels? Het is in Nederland niet toegestaan om zomaar een film, serie, game of muzieknummer te downloaden of te streamen van iemand die niet officieel het recht heeft om die te verkopen of te delen.

Hoe kan je Netflix kijken met VPN? ›

Een VPN-verbinding versleutelt je internetverkeer, leidt het via een externe server om en verbergt je locatie (door je IP-adres te veranderen). Netflix ziet dat jij vanuit Nederland naar Netflix kijkt aan de hand van jouw IP-adres. Dit IP-adres is als het ware de 'identiteitscode' van jouw internetverbinding.

Is wifi of 4G veiliger? ›

Wanneer u verbinding maakt met internet met uw 4G-apparaat, gebruikt u mobiele data via een mobiel netwerk. De data die via een 4G-netwerk worden verzonden, zijn gecodeerd en veel veiliger dan een gratis openbare wifi hotspot.

Wat is een VPN app? ›

De VPN-dienst maakt via internet een versleutelde “tunnel” aan. Die beveiligt de gegevens die tussen jou en je bestemming reizen. Om ervoor te zorgen dat elk gegevenspakket veilig blijft, verpakt een VPN het in een omhulsel, dat vervolgens wordt versleuteld door het in te kapselen.

Wat is een VPN router? ›

Een Virtual Private Network (VPN) creëert een tunnel van uw bedrijf naar het internet. Hiermee heeft u te allen tijde en vanaf elke locatie veilig toegang tot de netwerkbronnen die zich op een centrale plek bevinden, zonder dat u rechtstreeks op het kantoornetwerk hoeft in te loggen.

Wat is VPN van KPN? ›

VPN staat voor Virtual Private Network of Virtueel Persoonlijk Netwerk. Dit is een afgeschermd netwerk dat al je devices veilig met elkaar verbindt. Zonder dat iemand anders erbij kan.

Hoe duur is KPN Veilig? ›

Heb je Internet voor thuis bij KPN? Dan krijg je met KPN Veilig gratis bescherming voor 2 of 5 apparaten. Dit is afhankelijk van je internetabonnement. En voor € 4,99 beveilig je 10 apparaten extra.

Is KPN Veilig voldoende? ›

Wil je ook graag je mobiele telefoon beveiligen? Dat kan met KPN veilig voor je smartphone. Dit bied je de beste bescherming, automatisch gratis updates voor optimale bescherming en is geschikt voor IPhone en Android.

Videos

1. Wat is een VPN en hoe werkt het? | NordVPN
(NordVPN)
2. Hoe installeer je NordVPN? - Stap voor Stap Installatie van NordVPN in 5 Minuten ✅
(VPNpro Nederland)
3. How to Setup VPN on Your Router (easy, step-by-step tutorial!)
(All Things Secured)
4. Wat is een VPN? | VPN uitgelegd + antwoorden op JULLIE reacties!
(VPNpro Nederland)
5. Checken of je VPN werkt + Fix probleem met VPN ✅
(VPNpro Nederland)
6. Is CyberGhost The Best VPN?
(Site Builder Studios)

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated: 07/30/2022

Views: 6053

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.